zaterdag 10 maart 2012

SLUIZEN OP DE KANALEN

Op de kanalen  en de kleinere rivieren in Frankrijk vindt men een grote verscheidenheid aan afmetingen. Het overgrote deel  is echter rond 1875 aangepast aan de z.g.Freycinet normen van 40 x 5 meter en een diepte van 1.80. .
Op de Canal de Nivernais is echter een derde deel nog steeds 30 meter lang en 5 m breed.
Op Canal du Midi , heeft als oudste kanaal ovale sluizen, men had toen nog niet de technieken in huis om rechte muren te bouwen, . de afmetingen over de grootste breedte bedraagt ca  6 a 7 meter en de doorgangen bij de sluisdeuren 5,40 m.
In west Frankrijk in Normandie/Loiregebied vindt men een grote verscheidenheid aan afmetingen welke varieren van 25,7 meter tot 40 meter lengte en een breedte van 4.30 tot 6,2 meter en zelf eentje met 8 meter breedte.
Can de Bourgogne 

Mooie begroeide sluis op de  Can du Midi 

4 trappensluis Castelnaudery 

7 trappensluis Beziers. ovale kolken 

Op de kleinere rivieren met name rondom Parijs vindt men sluizen met een lengte van 90- 120 meter en een breedte van 5.60 tot 12 meter.
Op de Yonne  ziet men sluizen  van 92 X 8  m met aan de walkant een schuine grashelling en aan de barragekant een rechte betonnen muur. Aan de walkant heeft men voor de pleziervaart drijvende steigers aangebracht
Verder  nog de afmetingen op de maas in het grensgebied met Belgie. Deze hebben de afmetingen van 98 - 135 m x 12 m.
Velars  canal de Bourgogne 

Can de Garonne 

Ovale sluis can de Midi 

Garde sluis bij Tunnel St Albin Petit Saone. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten