zaterdag 10 maart 2012

SLUIZEN OP DE GROTE RIVIEREN

SLUIZEN op de grote rivieren in Frankrijk. 


Op de Saône en de Rhône en in het kanaal Rhône à Sète  vinden we hele grote sluizen met een lengte van ca 200 meter en een breedte van 11.40 op de Rhone en 12.00 op de Saone. Waarom de sluizen daar wat breder zijn heeft wellicht te maken dat de duwvaart met twee bakken daar meer wordt toegepast . Daar is ook veel zand en grindvaart. 
Op de Rhone hebben de sluizen bovendien een opmerkelijk groot verval welke kan oplopen naar 25 meter. Een geweldige ervaring als je dat voor de eerste keer meemaakt. Toch is het schutten in een twintigtal minuten gebeurd. 
De enige uitzondering op deze maten is de sluis van Port Louis aan de mond van de Rhône. Deze is maar 135 meter lang , maar wel 19 meter breed. 


Drijvende bolders Rhonesluis. 


Verder vinden we in het Noorden in het gebied rond Parijs en naar de  NW kust deze grote sluizen met dezelfde afmetingen . Hoewel vlak aan de kust de breedte van deze sluizen zelfs 18 en 27 meter kunnen zijn. 
Verder in de buurt van Nancy op de Moezel  en richting Strassbourg zijn sluizen te vinden met een lengte van 176 meter en 12 m breed.


rhonesluis   25 m verval 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten